Tuesday, 8 April 2014

MPRC Seminar 2014 - 11 April 2014



Date11 April 2014
LocationBandar Tun Hussein Onn (BTHO)
Time9.00pm- 12:30mn
FeesRM50

As salam. Pada KALI ini kami akan mengadakan KELAS & LIVE TRADE dengan TEKNIK MPRC yang sudah diMODIFIED bukan di TUKARGANTI agar lebih EFISYEN dan FLEKSIBLE. In shaa ALLAH. Jadi KELAS perTAMA kami akan di adakan seperti BUTIRAN diATAS
kelas ini akan berlangsung secara 2 Sesi, dan sesi yang ke-2 tiada bayaran lagi. Sesiyg ke-2 akan berlangsung pada TARIKH yg akan DIMAKLUMkan nanti. Anda mesti mempunyai AKAUN dengan EQUITY MINIMUM sebanyak$30 bagi tujuan kami memantau TRADE anda.
Anda dikehendaki memberikan kepada kami INVESTOR PASSWORD untuk rujukan kami tentang TRADE ANDA. Akaun anda mestilah berdaftar diBAWAH kami bagi TUJUAN Kos TRAINING CENTER yang diKELOLA oleh Saffwan Mprc. Daripada dana AFFILIATE tadilah kami akan menggunakannya untuk membantu anda mewujudkan TRAINNING CENTER untuk members. disini anda tidak RUGI kerana, ANDA tetap akan bayar juga AFFILIATE ini walaupun bukan dengan KAMI.
FAEDAH2 yang lain akan saya UPDATEkan dengan lebih detail lagi nanti ataupun saffwan yang UPDATE kepada ANDA semua. Jadi sesiapa yang berMINAT boleh terus PM saya ataupun Adam Mukhrizfx untuk kelas & LIVE TRADE pada 11 April 2014 (JUMAAT).sekian

Terima Kasih

___________________________________________________________________________________________

Untuk menyertai kelas diatas anda perlu:

1. Membuka akaun dengan Masterforex disini
     
  Setelah buka akaun, sila login ke kabinet Masterforex dan verify akaun anda
  Selepas verify dan membuat deposit, sila buat bayaran seperti dibawah

2. Membuat pembayaran RM50 ke akaun Maybank: 
  •          Nama Akaun: Razak Bin Mohd Nor
  •          Nombor Akaun: 164762052363
3. Setelah kedua-dua selesai dibuat, sila emailkan details berikut:
  • Nama:
  • No Telefon
  • Akaun FB
  • Bukti Pembayaran ke Akaun Maybank
  • Nombor MF (Wallet di Masterforex)
  • Nombor Akaun trading di Masterforex.

dan hantar kepada mprc.edu@gmail.com


4. Email pengesahan akan dihantar kepada anda


Apa2 masalah, anda boleh terus hubungi saya di 0173395702



Contoh nombor Wallet


Monday, 17 December 2012

Persiapan 2013

Sejak personal coaching dimulakan, saya dapat jumpa ramai orang yang masih menggunakan MPRC. Silent trader agaknya.. Dalam masa yang sama, ramai jugak yang dah pergi "test" teknik lain pulak..  Semoga berjaya..

Apa yang kita cari sebenarnya? Chart yang kosong, simple... Ataupun yang macam2 garisan yang sebenarnya kita tak tahu guna pun.. Kalau kita tahu guna pun, kita tak "setia" pada garisan2 indikator tu? 

Menjelang tahun 2013, apa kata kita tetapkan azam pada trading kita. Apa kita nak jadi.. Contohnya, nak trade MPRC.. Nak swing ker? Nak scalping ker? Ataupun nak tengok jer.. Then.. Kita plan plak.. Nak tgu di MPRC 4 ker.. Daily ker.. Ataupun weekly.. 
yang trade guna teknik lain, contohnya TBST, cuba pikir.. Nak tgu candle bank ker.. Nak tgu smart trade ker..  Apa2 pun teknik, pilih la satu.. Takyah tamak2..amik satu trading teknik, plan dan execute.


Lepas tu, apa kita nak? Apa target kita? Belanja bulanan ker.. Nak beli keta baru ker.. Nak selesaikan hutang ker.. Pastu kita kira jer secara kasar. Baper kita nak.. Berapa modal dan risk yang sepatutnya.. Mampu tak kita buat macamtu berdasarkan pada masa yag kita ada.. Komitmen yang kita oleh bagi.. Cuba plan betul2.. Jangan main terjah jer..

Ni asal tanya jer.. Nak jadikan $100 ke $10k. Apa jenis plan nih? Judi? Soalan saya.. Berapa lama yang kita peruntukkan untuk dapatkan target kita tu? Apa daylight limit kita? Apa risk kita sekali entry? Baper kali leh entry sehari? Sebulan? Mampu tak kita bagi komitmen pada plan kita tu? 

Dalam hidup pun kita rancang semuanya.. Jadi..sama jugak dengan trading..? Lojik tak? Jadi, ubah lah cara. Semua orang nak jadi professional trader.. Tapi, professional sangat ker kalau trade pun takde SL? Takde plan? Entry takde MM, tak ikut MM? Kat mana professionalisma nya? Professional sebab tahu trade jer? Tu bukan professional bang.. 

Pesanan ni, untuk apa jua teknik, MPRC  ker.. TBST. Ker.. Luminous ker.. Semua sama jer.. Trader jugak.. Apa2 pun, bukan teknik yang penting.. Tapi plan trade kita.. Kalau tak pandai trade, gi belajar lagi. 

Kesimpulannya, plan teknik yang kita nak guna, plan mm, plan target dan goal..then kita start trade.. Tulis semua atas kertas manila tu..tampal kat dinding.. Senang untuk kita ingatkan diri sendiri.. 


Apapun, Selamat datang 2013.. Selamat tinggal 2012.. 

P/s: dah lama tertanya.. Kenapa dipanggil manila card.. Hehehe

Manila Card

Monday, 10 December 2012

Siapa Kerja dengan Siapa??


Setelah ANDA mengenali MPRC, ADAKAH anda rasakan ianya MUDAH atau SUSAH?
TIDAK
So, beritahu kepada ADAKAH kita memerlukan NEWs, INDI yg CANGGIH2 dan juga WAVe yang SUPERb dalam TRADING seharian kita.... BERITAHU saya perluKAH?
TIDAK
beritahu kepada SAYA...adakah saya BERBOHONG kepada ANDA semua...NO NEWs, No INDI & no WAVEs?
TIDAK
Saya beritahu kepada ANDA semua KENAPA saya katakan THEORY MPRC ini terlalu REALISTIK kepada MARKET.....ianya tercipta bukan KERANA TECHNICAL, FUNDAMENTAL dan THEORY yang lain...
Ianya adalah sikap kita yg tidak terfikir nasib 95% TRADER yg ada diluar sana betul x?
kita sedar 95% TRADER yg tidak berjaya angka yang terlalu besar dan tidak logik diterima AKAL...mereka malas belajar...
hanya bergantung pada news,indi,ea dan sama waktu dgnnya
apa yg 95% lakukan dalam TRADINGmereka dan SIAPAKAH MEREKA?
TRADER yg sering melakukan kesilapan yg berULANG2...actually bukan silap mereka melakukan perkara yg betul dari apa yang mereka belajar...TETAPI, MARKET menafikan MEREKA..soalan saya
SIAPA MARKET?
kita anggap MARKET sahabat atau LAWAN?
heheheh MARKET itu sebenarnya lawan tetapi dalam MPRC kita berpura2 bersahabat dengan MARKET...coz MARKET ni dimanipulate oleh BOS2 besar YAHUDI.....
kitalah talam 2 muka dalam MARKET....
SCALPING mengikut RT....INTRADAY & swing mengikut BP.....
dulu kita dibelasah...NOW kita reversekan benda tu..jadikan BP bekerja untuk kita....apa kerja BP untuk kita?
TOLONG menjaga KANDANG.....hehhehe
NOW siapa KERJA dengan SIAPA?
cuba kita COMPARE dgn org lain diluar sana...analyze technikal....FUNDI....mmg PRO....tapi hasil trade sama dgn MPRC apa pendapat ANDA?
sekarang saya nak tanya ANDA semua...ANDA mnegejar PROFESIONALISME atau PROFIT?
NOW siapa KERJA dengan SIAPA?
NEWs itu PROPAGANDA.... INDI itu MUSLIHAT...WAVEs itu THEORY MITOS...PERCAYALAH....
satu aje saya ingatkan kita semua disini...saya tidak pernah memaksa ANDA untuk PERCAYA atau BELAJAR MPRC...anda mintak saya BAGI...tiada lagi itu sahaja yang ada 100% telah saya keluarkan....jadi gunakanlah sebaik mungkin...

Originally Posted by Arejug on MPRC Library

Soalan dan Jawapan


Soalan 1:
Sekiranya sy buat kandang baru from scratch utk semua bermula dari mprcM ke MPRCd setelah complete sy dapati pada TF H1, MPRCd sy dicerobohi oleh BP. perlukah sy tukar kandang bagi mprcD tersebut? sedangkan sy rasa pemilihan kandang yg dibuat dah abis baik dah.

Soalan 2:
Bagaimana jika BP menembus kandang MPRC1 dan MPRC4 karena kandang berhimpitan cikgu..? apakah harus diubah pula kandang mprc4..?

Soalan 3:
cikgu, jika ditembus (dicerobohi) BP sekiranya kandang diganti,,, nah, pada penjelasan, cikgu menggambarkan bahwa yang ditembus adalah kandang MPRC1...dan itu harus diganti jika BP menembus kandang MPRC1... pertanyaan saya adalah. bagaimana jika kandang MPRC1 dan MPRC4 ditembus BP sekaligus, karena kandang berhimpitan... mohon pencerahanya cikgu arejug atau cikgu safwan.. :). terimakasih..


Jawapan: Mesti tukar. Asalkan BP melepasi mana2 MPRC, kandang perlu ditukar. Lihat gambar dibawah. (contoh sahaja)




Soalan 4: Jika anda entry di MPRCw dan MPRCm, adakah rugi jika anda close position anda? Potensi untuk mendapatkan pip yang lebih amat besar. Jadi seeloknya lock profit anda dan cuba untuk swing. ask : gimana cara lock profit cikgu.

Jawapan: Lock profit di tempat entry anda yang pertama apabila OP sudah + lebih dari 30 pip ataupun di best price sebelumnya. Apa itu Best Price? nnt akan saya ajarkan pada post yang akan datang.

Soalan 5: Apakah MPRC yang ditembus BP boleh ditukar saat itu juga atau ditunggu sampai market close akhir minggu ? Tks Cik Gu..

Jawapan: Jika tembus tidak bermakna BP. Betul tak? Anda perlu tunggu hingga cukup 1 jam, dan pastikan adakah ia BP ataupun RT. Jika BP, ubah kandang.

Soalan 6: Bagaimana jika BP menembus kandang dari luar kandang? perlukah juga kandang ditukar cikgu?

Jawapan: Jika BP ditembus dari luar kandang, maksudnya marking anda salah. Price mesti berada didalam kandang.

Soalan 7: Cikgu, mungkin bisa desebutkan apa2 saja yang harus diperhatikan untuk trading menggunakan MPRC. mungkin bagaaimana saat pertukaran kandang, sifat BP, kapan harus mengkikuti BP, kapan harus melawan BP. terimakasih cikgu.. :)

Jawapan: Jika trade menggunakan MPRC, kita tidak pernah mengikut BP. Kita hanya melawan BP sahaja. Kapan harus entry ataupun tukar kandang, boleh rujuk pada post-post sebelumnya contohnya cara entry.

Soalan 8: Klo kandang ditembus, kapan kita boleh ganti kandang ya? 

Jawapan: Sesudah candle di H1 close. Jika belum close, bagaimana agaknya kita akan tahu jika itu candle BP atau tidak? Jadi BP hanya BOLEH dikesan bila candle sudah CLOSE di H1. 


Soalan: Salam jika candle BP pada jam 10 pagi menembusi MPRC4 MPRCD kandang tersebut hendak lah di alihkan apa yang saya tidak paham ia lah dimana point price samasa yang diguna kan untuk membuat horizantal line bagi panduan membuat MPRC4 dan MPRCD yang telah di tembusi oleh candle BP pada jam 10 pagi ada kah closing price candle BP jam 10 di kira price samasa boleh di guna kan sabagai panduan menbuat kandang baru.

Jawapan: Price Semasa/Harga Semasa adalah Current Price dimana price yang anda lihat pada waktu itu. Contoh: Jika sekarang jam 3 petang, jadi price pada jam 10 pagi bukanlah price semasa. Closing price candle BP bukan price semasa jika anda lihat market pada jam 3 petang.

Jika anda buat Marking pada jam 8 pagi, pada jam 10 pagi, BP tembus MPRC4 dan MPRCd, (ketika anda tidak berada didepan komputer). Jam 3 petang, anda buka chart dan harga bermain di tempat lain; itulah price semasa anda. Bukan harga close BP jam 10 tadi.

Syarat untuk membuat marking adalah dengan memastikan price berada didalam Marking anda. Jika Price berada diluar MPRC, Marking anda salah.

Wednesday, 5 December 2012

Kenapa Selalu MC dan Loss?


As salam dan selamat sejahtera,

TOPIK kali ini memang BEST dan semua orang x boleh lari di awalnyer. KENAPA saya selalu MC dan LOSS?

Okey  kita keluarkan diri kita dahulu daripada FOREX, kita bercerita tentang  kehidupan seharian kita. dalam mengejar CITA2 yang kita impikan, sudah  tentu terlalu banyak HALANGAN dan RINTANGAN yg akan datang pada kita.  Namun harus diingat, KEJAYAAN itu disediakan untuk orang2 yang CEKAL,  TABAH, BERUSAHA, TAWAKAL, BERDOA dan tidak pernah mengenal erti putus  asa.

Okey, NOW kita lihat ke dalam diri kita SENDIRI,  siapakah KITA sebenarnya? apa yg kita nak jadikan diri kita sebenarnya?  apakah MATLAMAT kita sebenarnya?

Orang lain tidak boleh menjawap semua itu melainkan diri kita sendiri. itu pun jika kita benar2 JUJUR dgn diri kita....

JUJUR bermaksud tidak pernah membohongi diri kita mahupun orang lain.

Sekarang  kita masukkan semula diri kita didalam FOREX. kita sering melihat  kejayaan org lain, sehinggakan kita tidak pernah mengukur keHEBATan yg  ada pada diri kita. OMPUTIH kata "Be YOURSELF" jadilah diri sendiri.  bukan jadi orang lain. orang lain tidak melalui sebenar2nya pa yg kita  lalui. setiap PAHIT dan GETIR itu kita sahaja yg lalui. POPIT, LOSS MC ,  DEPO, WD semua kita yg lalui. kita menjadi pemerhati kepada kejayaan  orang lain dan juga kegagalan orang lain, tapi pernahkah kita terfikir  dan belajar dimana silapnya bila berjaya dan dimanakan silapnya jika  kita gagal. Pengalaman itu adalah NIKMAT yg terhebat TUHAN berikan  kepada kita untuk kita belajar Tanpa seorang guru. gurunya adalah  PENGALAMAN.

Dimana silapnya saya satu ketika dahulu,  adalah kerana saya terlalu mengharapkan agar segala hutang piutang saya  dapat diselesaikan dengan kadar yg segera. NAMUN hakikatnyer NOTHING.  Siapa kata didalam FOREX kita memerlukan MODAL yg besar untuk dijadikan  lebih BESAR? bila kta menggunakan MODAL yg kecil kemudian menjadi BESAR, itu lebih bermakna.

Untuk menjadi seorang yang ditahap PROFESIONAL, kita perlu mempelajri hanya 1 perkara bukan 2, bukan 3, dan bukan 4.... KENAPA?

Apabila  kita masuk ke UNIVERSITY kita hanya belajar dan mempelajari BIDANG yang  kita inginkan sahaja....cukup2lah di sekolah RENDAH dan MENENGAH kita  belajar terlalu banyak SUBJEK. itu adalah pnegalaman dan pengetahuan  sahaja. sama juga seperti FOREX, dia awalnyer kita belajar terlalu  banyak perkara, dan akhirnya saya berpegang hanya pada satu perkara....  yang lain itu saya tidak buang terus dan saya jadikan sebagai bahan  penyedap rasa didalam TRADINg saya.... KERANA saya mula FAHAM apa yang  saya tidak FAHAM satu ketika dahulu....

PERCAYALAH,  jika anda tidak sesuai dgn MPRC saya nasihatkan anda pergi mencari  TEKNIK yg lain, coz TRADING ini adalah TRADING STYLE saya, yang saya create kerana saya memahami apa yang diri saya mahukan didalam rutis  seharian saya....

Saya bertanyakan ini kepada ANDA  semua, jika anda INVEST kedalam ASB atau sewaktu dengannyer ANDA seorang  yang penyabar menunggu 1 tahun untuk mendapatkan below 10%  profit....Tapi kenapa di dalam FOREX yg anda kendalikan sendiri ANDA  tidak menjadi seorang yg begitu?

1,000,000 bermula dengan 0.01cent........ BUKAN 0.01cent bermula dengan 1,000,000.......

TEKNIK  hanya the BEST Part of ENtry & EXIT sahaja...tetapi MM adalah kunci  segalanya......jika ANDA tidak mengikut MM anda adalah orang yg tidak  JUJUR dalam kerja ANDA......

Beri masa dan keyakinan  dgn apa yang ANDA lakukan dalam jangkamasa 1 atau 2 tahun...kemudian  lihat HAISLnyer baru JUDGE siapa ANDA......

This is WHAT i CALL "LEARNING never ENDS"

insya-ALLAH & Good Luck alllzzz........ 



*Original Post by Arejug

Tuesday, 4 December 2012

4. Take Profit dan Stop Loss

Cara marking dan cara entry telah pun dijelaskan. Harap semua sahabat MPRC faham dan sudah bersedia untuk trade.

Sebelum trade sila pastikan perkara berikut.

  1. Dimana SL dan TP
  2. Posisi anda sekarang. Dimana anda Entry? MPRC1, MPRC4, MPRCd, MPRCw, MPRCm?
  3. Berdasarkan entry anda, adakah anda perlu hold position (intraday & swing) ataupun scalping?

Bagaimana menentukan SL dan TP
Jika anda scalping di MPRC1, menggunakan candle BP yang terbaru, anda cuma scalping. 
jadi TP anda sepatutnya 31pip dan SL anda adalah 11.
Kenapa 31 dan 11? 

Sebagai scalper, anda entry selepas munculnya candle BP. Perkara yang jarang terjadi adalah BP keluar dua kali berturut-turut. Bila kita scalping, kita beranggapan bahawa price tersebut hanya akan bermain dalam kandang. Bila BP 2 kali berturut-turut, maka kita akan kena SL. TP 11 adalah yang digunakan oleh saudara Razak pada mula-mula MPRC dikeluarkan. 11 juga hampir bersamaan 30% daripada jumlah BP. Jadi amat mudah mendapat 11 pip berbanding 15 dan 20 pip. 

Jadi, SL pasti, TP pun pasti.


Hold Position. Bagaimana menentukannya?

Mudah. Sila lihat dibawah.

MPRC1 - Scalping
MPRC4 - Scalping
MPRCd - Intraday --------> Swing
MPRCw - Potential Swing
MPRCm - Potential Swing

** Jika anda entry di MPRCw dan MPRCm, adakah rugi jika anda close position anda? Potensi untuk mendapatkan pip yang lebih amat besar. Jadi seeloknya lock profit anda dan cuba untuk swing.

Setelah entry, tiba masa untuk meletakkan TP dan SL.

Stop Loss

Entry di:

MPRC1 - SL 31pip
MPRC4 - SL diantara MPRCd dan MPRCw
MPRCd - SL diantara MPRCw dan MPRCm
MPRCw - SL diatas MPRCm
MPRCm - SL diatas candle montly yang lebih tinggi/rendah sebelumnya. (kebiasaannya lebih dari 400pip.

Memang nampak SL sangat banyak. Tapi jika kita cuba swing mendapatkan pip yang banyak, jadi SL nya perlulah banyak juga.

Take Profit


Entry di:


MPRC1 - TP 11pip
MPRC4 High - TP di MPRC4 Low
MPRCd High TP di MPRCd Low
MPRCw High TP di MPRCw Low
MPRCm High TP di MPRCm Low

Mudah dan ringkas.

Soalan? sila tanya dibawah.

Personal Coaching

Seperti yang anda sedia maklum, personal coaching telahpun dijalankan bermula pada 26 November 2012 sehingga 7 Disember 2012. Kelas untuk tarikh2 tersebut sudah penuh dan berkemungkinan akan berterusan pada minggu hadapan.

Kelas ini adalah untuk trader yang benar-benar mahu mendalami ilmu MPRC sebagai persediaan menjelang tahun 2013.

Yuran promosi akhir tahun ini adalah RM200 sahaja.

Untuk yang berminat mendapatkan private coaching, jemputan khas, boleh email kepada admin@mprcclub.com



Contact/Links MPRC

Untuk memudahkan pencarian anda, dibawah, disertakan link berkaitan dengan MPRC. 

Pengasas: Arejugfx Dagangan Razwan
Fan Page Arejug: Arejug Fan Page
Fan Page: MPRC Fan Page
Main Group: Library (untuk rujukan nota dan pesanan dari pengasas)


Admin:
Saffwan MPRC & Radzi MPRC

Untuk pertanyaan, sila email kepada Admin

Saturday, 1 December 2012

Seminar Percuma - XeMarkets

Dalam usaha mengembangkan dan memberi seminar percuma kepada ahli MPRC, Kami telah mendapat tajaan daripada XeMarkets.

Namun, terdapat syarat minima untuk hadir ke Seminar tersebut.

XeMarkets bersetuju menaja dewan seminar, makanan peserta dan memberi hadiah-hadiah percuma pada setiap seminar yang dijalankan. Jadi, anda tidak perlu membayar apa-apa kepada MPRC.

Anda hanya perlu membuat deposit sekurang-kurangnya 100USD dan daftar di link yang disediakan dibawah.

Bagi yang sudah mempunyai akaun, pastikan anda sudah mempunyai baki sekurang-kurangnya 100USD dan daftar di link yang akan diberitahu kelak.

Tujuan kelas percuma ini dibuat adalah untuk trader yang masih baru didalam dunia Forex. Dengan 100USD yang anda depositkan, setelah kelas selesai, anda boleh mempraktikkan teknik yang diajar dengan menggunakan akaun tersebut.

Dalam masa yang sama, anda berpeluang memenangi cabutan bertuah dan kelebihan XeMarkets adalah seperti dibawah:


  • low minimum deposit of $5
  • 30% first deposit bonus
  • 10% reload bonus
  • superior customer support 
  • instant deposits with zero fees
  • leverage from 1:1 to 888:1 
  • being able to access 7 platforms from one account
  • 100% Execution rate
  • 99.35% of all orders executed in less than 1 sec.
  • Strict NO re-quotes policy – NO Virtual Dealer plug-in
  • 100% execution rate – no rejection of orders


Seminar seterusnya akan diadakan pada Januari 2013, di Johor Bahru.

Untuk membuka akaun, Klik gambar dibawah:

Buka Akaun 


Daftar Seminar
(Coming Soon)

5. Pengurusan Kewangan & Matlamat

Jangan trade jika anda tiada MM (Money Management).

Memang simple, tapi penting. Tanpa MM, anda seperti berjalan tanpa arah. Tiada tujuan. 
Sebelum trade, pastikan anda mempunyai matlamat, Ketahui risiko anda, berapa banyak yang anda akan loss dalam sehari.


(Klik gambar untuk dapatkan MM)


Tanya diri anda soalan-soalan ini sebelum trade:

  1. Berapa lama anda mahu trade? berapa kali sehari, seminggu, sebulan?
  2. Apa risk yg anda perlu ambil dalam setiap trade?
  3. Berapa yang anda mahukan selepas jangkamasa tersebut?
  4. Apa yang anda mahu dengan duit tersebut? Bayar hutang? Belanja harian?
Gunakan akaun yang berlainan jika anda ada beberapa matlamat. Dalam masa yang sama, pastikan matlamat kita tu boleh dicapai dengan penggunaan risiko yang berpatutan.

Jika anda dapat jawab semua soalan, adjust MM mengikut kemampuan anda, risiko yang anda boleh terima dan mulakan trade.







Pengenalan MPRC

Mungkin kebanyakan trader sudah mengetahui tentang kewujudannya Teknik MPRC. Founder teknik ini, Encik Razak @ Arejugfx Dagangan Razwan.

MPRC bermaksud Marking Price. Teknik ini mudah dan lebih santai berbanding dengan teknik yang lain. Seperti singkatannya, kita hanya perlu marking level/price tertentu dalam chart forex di MT4 anda menggunakan horizontal line

MPRC boleh digunakan untuk sebangai scalping dan juga swing

MPRCfd pula adalah untuk indikator yang telah diadjustkan untuk kita menambah pelaburan jika adanya entry di MPRC berskala besar.

Mungkin ada yang masih belum faham sepenuhnya, jadi sebab inilah wujudnya blog ini. Segala yang anda perlukan untuk memulakan trading, ada didalam blog ini.

/belajar secara online adalah percuma. Anda tidak perlu membayar apa-apa.

Namun, terdapat kelas berbayar F2F dalam kumpulan tidak lebih dari 5-6 orang di Kuala Lumpur dengan yuran serendah RM200.

Selamat Belajar.





3. Cara Entry MPRC

Kita beralih pula pada cara Entry. 

Ramai yang beranggapan bahawa, asalkan harga menyentuh marking, maka boleh entry. Sila fahamkan bahawa, ini bukanlah teknik support dah resistance. Sebenarnya anda perlu menunggu candle tersebut close dahulu. Jika candle tersebut melanggar, namun close didalam marking anda, baru lah anda boleh entry. 

Contoh:

Entry Sell/Buy sekiranya price langgar MPRC dan close didalam MPRC.



Ubah kandang sekiranya berlaku keadaan begini. Jangan Entry. Ubah Kandang!



Terdapat 2 condition didalam MPRC. Iaitu:

Condition 1: BP close di luar kandang
Ini adalah perkara yang biasa kita lihat. Jika berlakunya keadaan begini, anda perlu mengubah kandang, membuat kandang baru. Jangan entry mengikut BP. Ubahkan kandang.


Condition 2: RT close diluar kandang.
Perkara ini jarang berlaku. Mengikut penelitian saudara Razak, kebiasaannya price tersebut akan dibawa masuk semula oleh BP. Jadi, jika berlakunya condition 2, anda boleh entry. Namun perlu lah meletakkan SL.

Cara meletak SL akan diterangkan selepas post ini.

Peringatan

Jangan entry menggunakan prediction market akan naik ke High atau Low sesuatu MPRC melainkan anda Market Maker. Jgn jadi ahli nujum. Tunggu sahaja price tersebut mencari MPRC anda. Ingat lot 0.10 tu boleh buat market move ker? :)

Contoh gambar:


Seeloknya, tunggu price pergi ke MPRC. Jika turun dan sentuh dan close DIDALAM MPRC1, Buy, lah. Jika BP close diluar MPRC1, ubah lah kandang.


Jika ada soalan, tanya dibawah.